Tudnivalók az előzetes letartóztatásról

By | 2014. január 8. szerda
A letartóztatás!

A letartóztatás!

Bűncselekmény gyanúja esetén rendkívül fontos, hogy akkor is felkészüljön az esetleges történésekre, ha végül ártatlansága bebizonyosodik. Az őrizetbe vételtől kezdve az előzetes letartóztatásig számos olyan büntetőjogi alapfogalom létezik, melyekről legtöbben csak a híradóban hallanak, de azok pontos tartalmával és jogkövetkezményeivel nincsenek tisztában.

 

Amennyiben bűncselekménnyel vádolják Önt, nagyon fontos, hogy időben forduljon ügyvédhez, aki szakértelmével segíti abban, hogy tisztában legyen a jogaival, illetve azokkal az esetleges intézkedésekkel, melyekre számíthat az őrizetbe vétellel és az előzetes letartóztatással kapcsolatban.

 

Őrizetbe vett személyként megilleti az a jog, hogy az Ön által megjelölt személyt 24 órán belül értesítse a hatóság. Maga az intézkedés maximum 72 óráig tarthat, ez idő alatt megalapozott gyanú esetében az ügyészség indítványozhatja az előzetes letartóztatás elrendelését a bíróságon.

 

Az előzetes letartóztatás a terhelt alkotmányos jogát, a személyi szabadságát korlátozza, ezért arra csak rendkívüli esetben, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folytatott eljárásban van lehetősége rá a bíróságnak és kizárólag akkor, ha például a terhelt megszökött, vagy megalapozottan lehet tartani a szökése, elrejtőzése veszélyétől, esetleg attól, hogy szabadlábon hagyása esetén megkísérelné meghiúsítani, megnehezíteni a bizonyítást vagy megalapozottan feltehető, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el. A példaként felsorolt különös okok közül elég egyetlen egy, hogy a bíróság az előzetes letartóztatás mellett dönthessen.

 

Nem csak terheltek (gyanúsítottak, vádlottak) számára szoktuk javasolni, hogy azonnal forduljanak szakemberhez, hanem hozzátartozóiknak is, hiszen számos információval érdemes tisztában lenniük, hiszen az eljárás valamilyen szinten őket is érinti. Amennyiben fennáll a veszélye annak, hogy valóban hozzátartozója előzetes letartóztatásra kerülhet sor, célszerű tisztasági csomagot, váltás ruhát, cigarettát stb.. még az őrizet ideje alatt átadni a terheltnek, ugyanis az előzetes letartóztatás elrendelését követően heteket vehet igénybe, hogy csomagot küldhessenek szeretteiknek. Kímélje meg hozzátartozóját ettől a helyzettől, és gondolkodjon előre!

 

A Vidákovics Ügyvédi Iroda a büntetőeljárás minden szakaszában áll ügyfelei rendelkezésére, így már az őrizetbe vétel alkalmával is mindent megtesznek szakembereink annak érdekében, hogy szabadlábon védekezhessen a terhelt.

 

Amennyiben bűncselekmény elkövetésével vádolják Önt, vagy hozzátartozóját, kérje büntetőjogban jártas ügyvéd segítségét.