Fáradtságos folyamat eredménye a mezcal

By | 2024. május 14. kedd

Hogyan készül a mezcal? Az előállítása alapvetően nem sokban különbözik a tequilától. Ez is agávéból készült szeszesital, bár máshol állítják elő. A hagyományos mexikói szeszesital egy kicsit több lehetőséget kínál a gyártásra, mint a tequila és egyre népszerűbbé válik.

Elméletileg, több mint 400 engedélyezett agávéfaj alkalmas a mezcal előállítására, míg a tequila a kékre korlátozódik. Az agavé növényeket, amelyek általában 6 évesek is lehetnek, gyakran fáradságos kézimunkával szedik le. Leveleiket levágják, mivel az ital előállításához csak a belseje fontos.

Ezt az úgynevezett agavé szívet napokig főzik, majd összezúzzák, hogy pépes legyen. Az erjesztett alkoholt kettős lepárlással finomítják. Ezt követően palackozzák. Az alkoholtartalma legalább 36 térfogatszázalék.

Illata és íze gyakran a tequilára emlékeztet, a tipikus agavé jegyeket zöldség- és gyümölcs jegyekkel kiegészítve, a terméktől függően édes vagy fűszeres alapjegyekkel. A tequilához hasonlóan, lehetséges az olyan mezcal készítése is, ami csak egyetlen agavé fajtából származik.