Sajátos összetételű legelő fűmagkeverék

By | 2021. április 30. péntek
legelő fűmagkeverék

Legelő fűmagkeverék

Az állattartás komplex feladat, amit nagy körültekintéssel kell végezni. Először is komolyan oda kell figyelni arra, hogy milyen minőségű élelmet és ivóvizet kap a jószág, hiszen ez fogja meghatározni a fejlődését. A felesleges költségek elkerülése érdekében, a legelő fűmagkeverék alkalmazásával előállítható olyan terület, ahol az év nagyobbik részében eltarthatóak a négylábúak. A nagy istállókban, zárt karámokban való tenyésztés rengeteg törődést von maga után. A szabadtéri tartásmód ezzel szemben minimalizálja a kiadásokat.

A természetes körforgásnak hála, az állat súlyában gyarapszik, közben tápanyagokkal látja el a talajt, amiben a növények remekül fejlődnek. A legelő fűmagkeverék optimális összetétele ezért fontos. A Jolly Joker terméktípus kimondottan alkalmas nagy fajgazdagságával legelők és kaszálók, valamint ősgyepek felépítésére, kiegészítésére. Kiegyensúlyozott energia- és fehérjetartalommal rendelkeznek a különböző fajok. Ez a legelő fűmagkeverék valóban főnyereménynek minősül, amit érdemes kihasználni minél nagyobb mértékben.

Miért előnyös a sorköztakaró vetőmag?

A hagyományosnak mondható talajműveléstől lényegesen eltér a sorköztakaró vetőmag alkalmazása a gyümölcsösökben, szőlők között. Sokan úgy vélik, hogy ezért érdemes szántani, mert azzal szabad utat engednek a csapadéknak és jobb lesz a vízellátottság. A teljesen növénnyel borított talajfelszín ugyanakkor olyan mikroklímát teremt, amiben állandó a nedvesség áramlása a mélyben, a gyökerek szívóhatásának eredményeképpen. A sorköztakaró vetőmag esetében több variáns között lehet válogatni.

Ilyenkor nem cél, hogy minél nagyobb zöldtömeg fejlődjön, ezért az alacsonyabb magassággal rendelkező állományok minimalizálják a kaszálás költségeit. A vegyes társulás kedvez a hasznos rovarok megtelepedésének, aminek hála a gyümölcsfák parazitái, kártevői is nehezebben fognak elszaporodni. A sorköztakaró vetőmag alkalmazása tehát olyan előnyöket jelenthet, amelyekkel csökkenthető a munka és növelhető a hozam. Ha eddig nem tettük volna meg, akkor mindenképpen itt az ideje próbára tenni ezt a metódust!