Mire kell figyelni a műanyag ablakok beállításánál?

By | 2021. február 23. kedd
műanyag ablakok

Műanyag ablakok

A modern műanyag nyílászárók beszerelése során a beállítás az egyik legfontosabb lépés. A tökéletes szigetelés ennek a precíz műveletnek köszönhető, illetve annak, hogy a szakemberek a gyártási folyamat során az összes szabályt és előírást betartják. Természetesen az eszközök szállításkor vagy épp tároláskor elállítódhatnak.

Gyakran pedig csak a telepítés során derül ki, hogy utóállításra is szükség lehet. Ez teljesen normális, és nem jelenti azt, hogy alapból baj van a megvásárolt nyílászáróval. A tökéletes végeredmény érdekében a szakértők a finombeállítást csakis akkor végzik el, amikor az ablakok már a helyükre kerültek.

Csakis ekkor lehet eldönteni, hogy milyen változtatásokat muszáj elvégezni. A legfontosabb cél ekkor az ablakok kiváló záródása és szigetelése. Mivel az újonnan beszerelt nyílászárókra többféle erő hat a kezdetektől, kiváltképpen újépítésű ingatlanoknál, ezért az utóhangolás kötelezőnek bizonyul.

A munka során a szakembereknek számolniuk kell például a hőmérsékletingadozással, a lakás, ház mozgásával, a mindennapos alkalmazással és persze az extrém időjárási hatásokkal. Az utóbbi azért nem maradhat ki, mert a 110 km/h sebességű szelek a könnyűszerkezetes házaknál okozhatnak akkor mozgást a falaknál, ami kihat a műanyag ablakokra is.

Persze egy klasszikus bérháznál vagy panellakásnál ez nem fog sok gondot okozni. Ha szükségessé válik a műanyag ablakok, ajtók beállítása, nem kell aggódni, hiszen nincs szó túlságosan bonyolult feladatról. Az egész csak egy szimpla felszerelést igényel, olyan eszközökkel, ami mindenki otthonában megtalálható, esetleg a legközelebbi százforintos boltig kell csak elmenni érte.

A legtöbb esetben tökéletes munkát lehet végezni csupán egy imbuszkulcs bevetésével. A szerszámmal a zsanér alatt és fölött található állítónyíláson keresztül végezhető el a szükséges igazítás. Mielőtt kezdetét vehetné a konfiguráció, három fontos műveletet el kell végezzen a szerelő: az olajozást, a tömítő gumik állapotának felmérését, majd pedig a papírtesztet.