Mi növelheti a szemfenéki vénás elzáródás kockázatát?

By | 2023. szeptember 23. szombat

A szemfenéki vénás elzáródás (retinális vénás okklúzió) egy olyan szemészeti rendellenesség, amikor a retina vénái részlegesen vagy teljesen elzáródnak. Ennek eredményeként a retina vérellátása romlik, ami látásproblémákat okozhat. Több tényező is hozzájárulhat a szemfenéki vénás elzáródás kockázatának növekedéséhez.

Például az életkor előrehaladtával nagyobb eséllyel alakul ki. Az idősebb felnőttek hajlamosabbak lehetnek erre a betegségre az érfalak öregedése és a vérerek merevülése miatt. A Budai Szemészeti Központ szerint ez is növelheti a szemfenéki vénás keringés zavarok kockázatát.

A magas vérnyomás (hipertónia) súlyosan károsíthatja az erek falait, beleértve a retina vérellátó ereit is. Ennek következtében nő a szemfenéki vénás elzáródás kialakulásának kockázata. A cukorbetegség (diabétesz) szintén súlyosan károsítja az erek falát és a vérerek állapotát. A cukorbetegeknél nagyobb az esélye a retina vérellátó ereinek elzáródására.

A magas koleszterinszint atheroszklerózishoz vezethet, ami az erekben lerakódó plakkokat eredményezhet. Ezek a plakkok szűkíthetik vagy elzárhatják a retina vérellátó ereit. A dohányzás káros hatással van az érrendszerre és növeli az érelzáródás kockázatát. Tehát a dohányosok is hajlamosabbak lehetnek a szemfenéki vénás elzáródásra.

A szívbetegségek, például a szívritmuszavarok vagy a szívbillentyű problémák növelhetik az emberek hajlamát a vérrögképződésre, ami potenciálisan vénás elzáródást okozhat a retina ereiben. Ha a családban előfordult szemfenéki vénás elzáródás, akkor genetikai hajlam is előfordulhat, ami növelheti az egyéni kockázatot.

Az elhízás számos egészségügyi problémával jár, köztük a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel, amelyek mind hozzájárulhatnak a retina vérellátó ereinek elzáródásához. Bizonyos fertőzések, például vénás trombózis vagy szisztémás gyulladásos betegségek, szintén kockázati tényezők lehetnek. Ritkán előfordulhat, hogy szemészeti beavatkozások, például lézerterápia vagy intravitrális injekciók szövődményeként alakul ki a retina vénás elzáródása.