Hogyan védekezzünk napallergia ellen?

By | 2017. február 14. kedd

Napallergia ellen

Amennyiben a tavaszi, nyári szabadidős tevékenységek során a napfénynek leginkább kitett testrészein kiütések, piros foltok, esetleg duzzanatok jelentkeznek, akkor nagy valószínűséggel Ön napallergiában szenved. Ebben az esetben fokozott figyelmet kell fordítania a fényvédelemre. Valószínűleg most felvetődik a kérdés, hogy vajon mit lehet tenni napallergia ellen?

Természetesen, pár dolgot azért tehet, mint például, hogy nem megy napozni csak a kora délelőtti, illetve a késő délutáni órákban, olyan ruházatot visel, amelyik megvédi a bőrét a napsütéstől, valamint a különböző fényvédő készítmények alkalmazása lehet talán a leghatékonyabb. De értelemszerűen, a megelőzés a leghatékonyabb napallergia ellen. A napallergia tünetei sokfélék lehetnek, a tüneteket pedig sokszor viszketés, égő érzés, illetve hólyagosodás kísérheti. Vannak személyek, akiknél ezek a tünetek már a napozás vagy a napon tartózkodás megkezdése után pár perccel jelentkeznek, míg másoknál csak órákkal később vagy másnap reggel.

A gyógyulás folyamata is éppen ilyen változatos képet mutathat, hiszen egyeseknél pár óra alatt enyhülhetnek a tünetek, míg másoknál egy hétig is elhúzódhat a gyógyulás. A tüneteket, vagyis a fényérzékenységet több dolog is előidézheti, amelyek miatt szükséges védekezni a napallergia ellen. Először a poliform fényérzékenységet kell megemlíteni ezek közül, ami ismeretlen eredetű és apró, vörös kiütések vagy nagyobb kiterjedésű piros foltok, duzzanatok, hólyagosodás, viszkető, égő őrzés kíséri.

Ezen kívül ott van még a gyógyszerek okozta fényérzékenység, hiszen sok orvosság rendelkezik ilyen hatással. A testápoláshoz használt kozmetikumok összetevői közé tartozó illat- és színezőanyagok, emulgeálószerek is okozhatnak allergiás reakciókat, hogyha kölcsönhatásba lépnek a napfénnyel. Tulajdonképpen számos dolog miatt jelentkeznek ezek a kellemetlen tünetek, de a napallergia ellen mindenképpen tenni kell. Az ewopharma.hu weboldalon kapható fényvédő készítményekkel kiválóan lehet védekezni az erős napsütés ellen.