A gyökérkezelés teljesen elkerülhető

By | 2017. július 21. péntek

Fogkő eltávolítás

Sajnos, igen sokan vannak, akik hajlamosak arra, hogy bizonyos problémákat inkább elhanyagoljanak, mintsem időben kezeltessenek, ezzel megkönnyítve a saját maguk és az orvos feladatát is. Pontosan ez jellemző az olyan gyakran hallható gyökérkezelés esetében. Lássuk, hogy mégis miről van szó, amikor erről beszélünk! Igen kevesen vannak, akik rendszeresen eljárnak szűrővizsgálatokra, évente kétszer, de legritkábban legalább egyszer szükséges volna ez. Ha azonban nem jön ki a lépés erre, még az sem gond, csak legyünk magunkra tekintettel.

Ha megjelenik egy apró kis szuvasodás a fogon, érdemes azonnal szakemberhez fordulni, mert ilyen esetben egyszerűen elejét lehet venni a gyökérkezelésnek. A probléma ott kezdődik, ha a félelmeink annyira visszatartanak, hogy inkább nem veszünk tudomást a kialakult helyzetről, és elhanyagoljuk azt. Ezt követi számos átvirrasztott éjszaka nem kis fájdalom közepette, majd gyulladás is lehetséges, míg végül kínunkban rávesszük magunkat, hogy elmenjünk a fogorvoshoz, aki aztán közli velünk, hogy csakis a gyökérkezelés segíthet.

Ha előbb érkezünk, még a betegség kialakulása elején, akkor egy 10 perces munka lett volna a tömés, de így számos alkalom és magasabb költségek megfizetése várható. Hasonló ehhez a fogkő eltávolítás menete és elhanyagolása. Nem is gondolnánk, de az olyan egyszerűnek tűnő problémák, amilyen a rendszeres lepedékképződés, néhány év alatt több fog teljes elvesztéséhez vezet. A vastag réteg szorosan az íny mellett alakul ki, ami irritálja azt. Így aztán a fogkő eltávolítás hiányának egyenes következménye a gyulladás, majd a sorvadás.

A fogakhoz nem megfelelően tapadó íny pedig elveszíti támasztó szerepét. A rágóeszköz mozogni kezd, és végül kihullik. Ezt ne várjuk meg! A fogkő eltávolítás ugyanis egy teljesen fájdalommentes eljárás, ami igen gyorsan elvégezhető. Minél alaposabb a kezelés, annál később és nehezebben tapad meg ismét a lepedék. Ne kelljen félnünk a teljesen egészséges fogak elvesztésétől, ezért inkább rendszeresen irány a felülvizsgálat, ezzel megelőzve a későbbi komolyabb beavatkozásokat!