Címkenyomtató használata

By | 2014. április 7. hétfő
masterprint.eu

masterprint.eu

A címkézés nem csak a forgalmazók által elhelyezett magyar nyelvű használati útmutatás alkalmával válik szükségessé, hanem  a termékek már jóval korábbi életszakaszában, az előállítás során is. A címkenyomtató rendszerek szerves részét képezik az ipari kódolás és a jelöléstechnika területének, így gyártóként mindenképpen szükség lesz a felszerelés beszerzésére, gyártósorba integrálásába. A masterprint.eu tapasztalatai szerint címkenyomtató választásakor érdemes kifejezetten a saját egyéni igények figyelembe vételével dönteni, és aszerint kiválasztani azt a típust, mely minden szempontból megfelel a gyártásnak.

Nyilván felmerülhet a kérdés, hogy milyen szempontoknak kell megfelelni a rendszernek. A termék alakja, mérete, anyaga, a gyártósor sebessége, és a gyártás típusa olyan tényezők, melyek mellett nem mehet el, ha címkenyomtató rendszer kialakítása a cél. A szakmai segítség nélkülözhetetlen a területen, de tény, hogy a beszerelés után annak használata már nem igényel speciális tudást. Az alapvető számítógép felhasználói ismeretek elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy az érintőképernyős felületen keresztül megszerkesztésre kerüljenek az akár egészen egyedi címkék, melyek például logót, szöveges adatokat, számokat éppen úgy tartalmazhatnak, mint a logisztikát és értékesítést segítő vonalkódot.

A címke szerkesztés a szövegbevitellel, és annak szerkesztésével kezdődik. Speciális karakterek, szimbólumok, sőt keretek beállítására is lehetőség nyílik. A szövegterület egyéni elrendezése teljesen a felhasználóra van bízva, akár soronként eltérő beállítások alkalmazhatóak. Vonalkód címke létrehozatalakor fontos tisztában lenni azzal, hogy a leolvasó típus alkalmas-e a vonalkód fajtájának olvasására, ez egyes készülékek esetében problémát jelenthet.

A márka népszerűsítésére mindenképpen érdemes logót is elhelyezni a címkén. A fekete kontúrvonalas ábrázolás mellet akár színes képpel nyomtatott verzió is készülhet, ennek költsége természetesen magasabb, mint az előző változaté. A rövidebb távú címkézési feladatokhoz, termékleírásokhoz, raklap azonosításhoz a direkt thermal nyomtatás a megfelelő választás, hiszen nincs szükség festékszalagra, tintapatronra, a költségek emiatt alacsonyabbak. Hátránya viszont, hogy idővel elkopik az így készült nyomat. A kiváló nyomatminőséget előtérbe helyezve ajánlottak a festéket alkalmazó eljárások.

Természetesen fontos átgondolni azt is, hogy milyen felületre kerül a nyomat, a beállításokat ennek megfelelően célszerű elvégezni, valamint többféle bevonat mellett is leteheti voksát a gyártó, ami többek között a külső hatásoktól védi a címkét. A címkenyomtató használata, az egyedi beállítások elvégzése tehát mindig személyre szabottan történik, több tényező figyelembevételével. A felhasználási terület sajátosságai éppen úgy szerepet játszanak ebben, mint a feltüntetni kívánt információk, azok egymással történő kombinálása. Hála a felhasználóbarát felületnek, nem  jelenthet problémát a címkenyomtató egyéni igényeknek megfelelő használata, a szükséges beállítások elvégzése.