Budapesten is népszerű eljárás a lézeres látásjavítás

By | 2021. július 5. hétfő

A kor előrehaladásával jelentkezhetnek különböző egészségügyi problémák, amelyeket csak műtéti beavatkozás által lehet javítani. Budapesten is sokan keresnek fel szemészeti központokat (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14) lézeres látásjavítás céljából. Magyarországon a lézeres szemműtétek története közel három évtizedre nyúlik vissza és mivel több szemészeti központ is végez ilyen beavatkozásokat, manapság már a főváros mellett, egy-két vidéki nagyvárosban is elérhető a szolgáltatás. Létezik 4 leggyakrabban alkalmazott lézeres látásjavító operáció.

Az egyik a PRK, ennél a műtétnél a szakorvos a szaruhártyák felső részén található hámsejteket mechanikusan eltávolítja, majd ezt követően végzi el a lézeres dioptria korrigáló műtétet. Bár sokat fejlődött a technológia, mind a mai napig ez a beavatkozás jár a legtöbb kellemetlenséggel. Akár 6 hónapba is beletelik, mire kialakul a végleges látásélesség, illetve a szemcseppek használata is tovább tart.

Továbbá, a munkába állásig 7-10 nap is eltelhet a műtét után. Aztán választható az érintésmentes Zero Touch eljárás, aminél, az előző műtéttípussal, a felső hámréteg eltávolítást nem a műtő orvos végzi, hanem a lézer, ami ugyanakkor a dioptriát is kezeli. Ennek az eljárásnak az a legnagyobb előnye, hogy hamarabb kitisztul a látás, mint a PRK esetében és gyorsabban lezajlik a regenerálódás is. A lézeres beavatkozások harmadik típusa a LASIK, aminek során a szakorvos egy speciális eszközzel lebenyt hoz létre a szaruhártya megfelelő rétegében, majd ezt felhajtva végzi el a dioptriajavító beavatkozást.

Nagyon kíméletes módszer és néhány órával a kezelés után már jó látás alakul ki a páciensnél. A teljes műtéti folyamat végrehajtásához a FEMTO kezelés során már 2 lézert használnak. A legtöbb páciensnél ezen kezelés után rögtön vagy legkésőbb néhány óra után éles a kép, ráadásul akár már másnap is munkába állhatnak. A műtét után tapasztalható enyhe kellemetlenség pár óra alatt teljesen megszűnik. Érthető, hogy népszerűek ezek az eljárások.