A kertépítés nem amatőröknek való munka

By | 2020. június 6. szombat
kertépítés

Kertépítés

Nehéz elképzelni egy vidéki házat vagy nyaralót növények és zöldterületek nélkül. Annak érdekében, hogy a telek egész évben szép és ápolt legyen, nagy erőfeszítések nélkül, a tájépítészek áldozatos munkájára van szükség. Miért kellene a kertépítés költséges lehetőségeihez folyamodni, ha egyedül el lehet ültetni pár fát és virágot? Ez a vélemény meglehetősen általános, azonban egy amatőr nem mindig veszi figyelembe a helyszín jellemzőit, például a talaj összetételét és a megvilágítást, nem választja ki helyesen a növényeket és helytelenül kombinálja azokat, így a harmonikus megjelenés elmarad.

Ezen kívül, manapság a kertépítés szakértői nemcsak a tereprendezéssel, a tájépítéssel és a növények kiválasztásával foglalkoznak, hanem mérnöki tervezéssel, sőt, építési munkálatokkal is. A szakembereink a parkosítási szolgáltatásokon kívül, öntözőrendszerek telepítésével és karbantartásával, valamint vakondhálók felszerelésével egyaránt foglalkoznak. Így ma a kertépítés összetett feladatai összehasonlíthatóak a felújítási munkálatokkal.

A 25 hektárnál nagyobb területeken az automata locsolás egyszerűen szükséges, a kisebbeken pedig kétségtelen előnyökkel jár. A megbízhatóan működő öntözőrendszer Gödöllő kerttulajdonosainak számos hasznos előnnyel szolgál. A telepítéséhez mindenekelőtt vízre van szükség az öntözéshez és villamos energiára a szivattyúhoz és a vezérlő egységhez. A vízellátottság az ország ezen részében nem rossz, de vannak olyan helyek, ahol az öntözőrendszer Gödöllőn való problémamentes működéséhez nem áll belőle elég rendelkezésre.

Ez azonban nem tragédia, hiszen az ilyen helyszínekre speciális tároló tartályokat lehet telepíteni és a probléma meg is oldódott. A villamos energiával sincs semmi gond, hiszen a feszültséggel kapcsolatos problémák már a múlt emlékeivé váltak. A szivattyú természetesen jelentősebb mennyiségű áramot fogyaszt, de a modern vezetékek teljesítménye elegendő ehhez. Ha a kertépítési projekt már elkészült és minden rendben van vele, akkor az automata öntözőrendszer Gödöllő területén bármilyen előre megbeszélt időpontban telepíthető.