A vízpumpa csere nem elhanyagolható

By | 2017. június 20. kedd

Vízpumpa

Működő motor nélkül nem sokat ér egy személygépkocsi, ez tény, de más alkatrészeknek is ugyanolyan fontos szerep jut. A vízpumpa is nélkülözhetetlen alkatrésze a járműveknek. Ez a szerkezet felel ugyanis a hűtővíz keringetéséért a hűtőrendszerben.

A motorban rengeteg hőenergia szabadul fel, ami komoly károkat okozna a rendszerben, ha azt nem vezetnénk el valamilyen módon. Erre szolgál a hűtőrendszer, ami a hűtővíz segítségével vezeti el a motorban felszabaduló hőt a környezetbe.

Télen pedig a hőenergia egy részét az utastérbe vezeti, hogy megfelelő hőmérséklet uralkodjon ott. Ehhez azonban szükség van a vízpumpa tökéletes működésére. Ha valamilyen meghibásodás miatt leáll, a hűtővíz sem kering tovább a rendszerben és a motor túlmelegszik, tönkremegy.

Mivel a vízpumpa mozgó fém alkatrészeket is tartalmaz, elkerülhetetlen a kopásból adódó meghibásodás. Így időnként az alkatrészt érdemes ellenőrizni és szükség esetén cserélni. A tapasztaltabb sofőrök már a vízpumpa jellegzetes hangjából meg tudják állapítani annak állapotát.