Mindenfelé kapcsoló van

By | 2016. november 19. szombat
Hasznos a kapcsoló

Hasznos a kapcsoló

Az elektronika a modern világ csodája, ami nélkül igazán nehéz lenne az életünk. Lehet, sokaknak ez annyiból áll, hogy nem tudnának televíziót nézni vagy számítógépezni, de egy kertes ház körül vagy gazdaságban ennél azonban jóval többet jelent a technika. Hihetetlen, hogy mennyi mozgó alkatrész és kapcsoló van mindenfelé. Nem igazán létezik olyan berendezés, amit ne egy gombnyomással vagy kulcselfordítással kellene beindítani. Ennek számos előnye van. Elsősorban az, hogy nem kell mindig az áramforráshoz szaladni az indításért. Ez igazán kényelmetlen. Van több olyan elektromotor, amit nem kapcsoló vezérel, hanem egyenesen konnektorba való bedugással lehet életre kelteni.

Ez gyakran veszélyes is lehet, mert amennyiben egy hosszabbítón keresztül lesz meg az érintkezés, és messze van a dugalj, akkor bármi megtörténhet addig, amíg sikerül leállítani a berendezést. A kapcsoló éppen ezért előnyös. Szerencsére, egy kis hozzáértéssel és leleményességgel könnyedén fel tudunk szerelni egy ilyen eszközt. Amennyiben nekünk nincs meg hozzá a kellő tapasztalatunk és eszköztárunk, akkor egy megfelelő képesítéssel rendelkező mester segítségét kell kikérni. Nekünk ebben az esetben annyi a feladatunk, hogy a kapcsoló terméket megvásároljuk.

Amint ez megvan, már szólhatunk is a szakinak, hogy jöjjön. Bármerre nézünk, mindenhol ilyen vezérlő egységek vesznek körbe minket. A televíziót, villanyt, biztosítékot mind egy arra megfelelő kapcsoló irányítja. Bele sem gondolunk, hogy mennyire jelen vannak az életünkben, és csakis akkor veszünk róluk tudomást, amikor valamiért elromlanak. Amikor este végre megérkezünk a lakásba, és kapcsolnánk fel a villanyt, de nem megy, első gondolatunk, hogy biztos kiégett a körte, ha aztán jobban megvizsgáljuk a rendszert, rájöhetünk, hogy nem azzal van a gond, hanem a kapcsoló nem látja el a feladatát. Ismét irány a szerelő, hogy újból fényt vigyünk az életünkbe.

Mivel azonban többféle hálózat létezik, így a kapcsoló is változó lehet. Több cég foglalkozik a készítésükkel, és gyakran még külföldről is jönnek be a piacra új típusok. Amennyiben van egy jól bevált kialakítás, akkor érdemes lehet amellett letenni a voksunkat, hiszen amit ismerünk, és jól működik, azt megéri megbecsülni. Ha azonban újítani szeretnénk, erre is van egyszerű megoldás. Nézzünk körül az interneten a kapcsoló kulcsszó alatt, és válogassunk kedvünkre. Gyakran több műszaki adat is fel van tüntetve, amit érdemes lehet átfutni, nehogy valamiért az adott kapcsoló típus ne legyen alkalmas a mi rendszerünkhöz. Ha nem tudunk dönteni, akkor kérjük ki a mester tanácsát!