Lefedi a szükségleteket a növényi fehérje

By | 2023. augusztus 28. hétfő

Az állati protein alternatívája különösen fontos a vegán és vegetáriánus étrendet követőknek. A növényi fehérje étrendbe való bevezetése pozitív hatással lehet az egészségre és elősegítheti a fogyást. A protein fontos makrotápanyag a szervezet normális növekedéséhez, fejlődéséhez és regenerációjához.

Az izmok, a hormonok, az immunrendszer elemei és a szállító sejtek mind fehérjéből állnak. A növényi fehérje, az állatihoz hasonlóan, aminosavakból áll. Arányaik azonban torzulnak, mivel a növényi fehérjeforrásokban úgynevezett limitáló aminosavak vannak jelen.

A limitáló aminosav olyan esszenciális aminosav, ami a legkisebb mennyiségben található meg és megakadályozza a testfehérje megfelelő szintézisét. Más szóval korlátozza a táplálékkal bevitt protein felszívódását és hasznosulását.

Ezért a vegán étrendben kulcsfontosságú a növényi fehérje források megfelelő összeállítása, hogy a szervezetnek kívülről pótolandó esszenciális aminosavak teljes készletét megkapjuk. De ez persze nem jelenti azt, hogy csak a vegánok fogyaszthatják!