Kötszerek különböző sérülésekhez

By | 2023. szeptember 19. kedd

Mindenkinek volt már része kisebb sérülésekben, mégsem biztos, hogy mindig helyesen járunk el a sebkezelés terén. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy milyen kötszerek használnak leginkább a szóban forgó testrész regenerálódásában.

A kisebb horzsolásoka, vágásokra a ragtapasz ideális megoldás, míg sajgó, duzzadt testrészekre jobb kompressziós kötszert tenni, aminek gyulladáscsökkenő és vérkeringést serkentő szerepe is van. Ízületi sebeknél, illetve sportsérüléseknél a hűtő hatással rendelkező, duzzanatot csökkentő változat tesz igazán jó szolgálatot.

Az egészségügyi termékek felhozatalában otthoni és orvosi felhasználásra ajánlott, professzionális kötszereket is találunk. Ez utóbbi kategóriához tartoznak a steril gézlapok, ezekkel bármilyen sebet sikeresen meg lehet védeni a fertőzésektől, míg a műtéten átesett személyeknek a posztoperatív variáns javasolt.

Idősebb korban fokozottan ajánlott az ortopéd változat, ami enyhíti az ilyenkor gyakran előforduló ízületi panaszokat. A sebgyógyulás fontos feltétele, hogy ne rögzítsük túl szorosan a kötszereket, de ne is hagyjuk elmozdulni.