Budapest megváltozhat a következő években – 2. rész

By | 2015. január 6. kedd
Budapesti fejlesztések a közeljövőben

Budapesti fejlesztések a közeljövőben

A Liget felújítása az egyik leginkább vitatott kérdés a budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban, hiszen rendkívül drága, és számos fontos személyiség ellenkezik. Ami a legnagyobb probléma, hogy nincs esély EU-támogatásra ezen a területen, így a 150 milliárd forintos két fejlesztést a költségvetés kellene kifizesse. Múzeumi Negyedet szeretnének létrehozni, amely által és mellett a Városliget is teljesen megújul a tervek szerint. A stadionépítések is tovább folytatódnak az elkövetkezendő időszakban, amelyek a budapesti fejlesztések fontos részei voltak eddig is.

 

Kb. 128 milliárd forintból valósulna meg a rég várt új Puskás stadion, azonban ebben az összegben elvileg már a Nemzeti Olimpiai Központ, valamint számos más sportággal kapcsolatos épületek modernizálása is benne van. Mivel 2021-ben Budapesten lesz az úszó világbajnokság, így ekkorra minden jel szerint új úszókomplexum fog felépülni, ami azonban már egy hosszabb távú budapesti fejlesztési terv. A Vár átépítése is komoly programnak tűnik, azonban már a tervezetek is rengetegbe kerülnének a számítások szerint.

 

Nagyon valószínű, hogy a Nyugati tér is megújul majd a következő években, azonban az is valószínűnek tűnik, hogy erre kevesebb pénz jut majd a fejlesztésre, mint korábban tervezték a szakemberek. A fővárosi önkormányzattól a tervezett 583,4 milliárd forintból csupán 295,5 milliárdot kapott Terézváros az eddigiekben. A beruházás valamilyen szinten megvalósulhat, azonban lehet, hogy a tervezettnél olcsóbb anyagok felhasználásával újul meg a Nyugati tér, de még így is ez az egyik legfontosabb budapesti fejlesztés.