Az ajtóbehúzó bírja a strapát

By | 2018. július 4. szerda

Ajtóbehúzó tőbbféle ajtóhoz

A legtöbb esetben ügyet sem vetünk erre az ügyes szerkezetre, pedig szinte mindennap látjuk. Az ajtóbehúzó nagyon sok helyen használatos, főleg kórházakban, plázákban és egyéb közintézményekben.

Nem kell minden alkalommal magunk után a kilincset lenyomva becsukni az ajtót. Ez nem is várható el mindenkitől és vannak olyan helyek, ahol kifejezetten fontos, hogy az ajtó csukva maradjon, például ahol van kaputelefon.

De nem mindegy, hogy miként kerül kiválasztásra az ajtóbehúzó, mert többféle méret közül lehet választani. A működését olajáramlás irányítja. Mechanikus eszközök, amelyek jól bírják a strapát, hiszen egy ajtót több százszor is kinyithatnak egy nap.

Az ajtóbehúzónak pedig biztosítania kell, hogy minden nyitás után csukva maradjon. Azt is be lehet állítani, hogy milyen erővel csukódjon vissza és persze mennyire gyorsan. Ezt a mozgást nem lehetett volna megoldani egy egyszerű rugós szerkezettel, hiszen gondoskodni kellett a csillapításról is, hiszen nem csapódhat be minden alkalommal.