A grincsfa eredettörténete röviden

By | 2018. december 11. kedd

Grincsfa

A karácsony a békéről, a meghitt, együtt töltött percekről és a szeretetről szól. Ki gondolná, hogy az elmúlt néhány évben az egyik ünnepi kiegészítő akkora port kavart fel az ünnepelni vágyó tömeg lelkében, hogy még ma is sok ember szemöldök ráncolva ítéli el azokat, akik rajonganak a szóban forgó elemért.

A nagy botrányt keltő grincsfa az, amiről szó van, hiszen a megjelenését követő időszakban, főleg Európa-szerte több mélyen vallásos csoport emelt szót a manósapkának is nevezett díszítő kellék ellen. Azt, hogy a grincsfa mit szimbolizál, döntse el mindenki maga, ám, ha már unja a megszokott, sablonos ornamentumokat, valószínűleg az említett dekoráció rajongói között a helye!

De mi is valójában a grincsfa? A történet az 50’-es évek Amerikájában kezdődött, amikor a gyerekirodalom népszerű alakja, Theodor Seuss Geisel napvilágra hozta megható meséjét a karácsony antihőséről, a Grincsről. A történet szerint, a Grincs mindent elkövet, hogy meghiúsítsa az általa gyűlölt városka lakóinak ünneplését, ám természetesen, mint ahogy a mesékben általában történik, a végén megváltozik lélekben és velük együtt örül a karácsonynak.

A grincsfát először itt láthatta a nagyérdemű, és nem is kellett sok idő ahhoz, hogy az otthonok falai között is helyet kapjon a hagyományos karácsonyfa mellett. A grincsfa roppant mutatós, örökzöld dekoráció, az elkészítése pedig nem igényel tapasztalatot vagy kézügyességet. Főleg a fiatalabb korosztály képviselői rajonganak a grincsfáért, hiszen az vitathatatlanul különleges fényt visz az ünneplésbe.