Sokat használt búzaliszt

By | 2015. március 26. csütörtök
Búzaliszt

Búzaliszt

Azok, akik nem szereztek elég tapasztalatot a sütés-főzés terén, gyakran állnak tanácstalanul az áruházak polcai előtt, nézegetve az alapanyagokat. Sokszor kérdezik maguktól: mi is az a BL 80? Mibe is kell tegyem? Ám a háziasszonyok tudják, hogy a BL 80 a búzaliszt jellegét és a sikértartalmát jelöli. A kenyérsütésnél, a rétesnél vagy egy hagyományos süteménynél is más és más számmal jelzett lisztet kell használni. A búzából készült őrlemény ideális a mártások besűrítésére, a sütemények alapanyagaként és a különféle pékáruknál egyaránt.

A lisztnek számos változata van, amelyek között szerepel a Graham, a rozs, a búza, a rizs, a rozs, a kukorica, a zab, de létezik még zöldségekből készült kivitel is (hajdina, szója, gesztenye, napraforgómag, szőlőmag, kókusz) és így tovább. Maga a liszt kifejezés a gabona őrleményét jelöli, amit többször átdarálnak, hogy minél finomabb tapintású állagot érjenek el. A búzaliszt osztályozásakor (finom, fogós, félfogós, kenyér) meghatározzák a visszamaradt ásványi anyagok arányát.