Műlencse műtét vagy lézeres látásjavítás: melyik éri meg jobban?

By | 2021. november 8. hétfő
lézeres látásjavítás

Lézeres látásjavítás

A szemünk világa drága kincs, olyan, amelynek megóvását nem lehet eléggé hangsúlyozni. De mi van akkor, ha tőlünk független okokból elveszítjük az éleslátás képességét? Az egyik leggyakoribb látószervi rendellenesség, a szürkehályog nem válogat, kortól és nemtől, életmódtól függetlenül érinthet bárkit. Ha egyszer megjelent, nem tűnik el magától, a látás fokozatos minőségi romlását pedig előre borítékolhatjuk. A szürkehályogot nem lehet megelőzni vagy gyógyszerekkel kezelni, az egyetlen lehetséges megoldás a műtét.

A látásjavítás tekintetében szerencsére több lehetőség is nyitva áll előttünk. Több szemponttól is függ, hogy melyik kezelést érdemes választani. Bármelyiket is választjuk, a kiváló renoméval rendelkező szemész szakorvos és szürkehályog specialista, Dr. Nagymihály Attila kezei között garantáltan biztonságban érezhetjük magunkat. Érdemes tudni, hogy a lézeres látásjavítás és a műlencse műtét két különböző ambuláns műtéti technikát takar. Az, hogy az esetünkben melyik lesz a megfelelő, több tényező függvénye.

A komoly szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkező szakorvos nemcsak a szemeink állapotát veszi figyelembe a megfelelő módszer kiválasztásakor, de az életkorunkat, illetve a jelenlegi dioptriánkat is. A tapasztalat azt mutatja, 40 éves kor alatt a lézeres látásjavítás alkalmazható, 50 éves kor fölött pedig döntően a lencseműtéttel korrigálható a látás. Melyik kezelés ajánlott 40 és 50 között? Nos, a helyzetet ebben az esetben az állapotunk dönti el. Félelemre egyébként semmi ok, a beavatkozások ugyanis rövid, fájdalommentes ambuláns műtétnek számítanak.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy míg a lézeres kezelésnek vannak dioptria határai, addig a műlencsék beültetésével minden dioptriahatár lefedhető. A tendencia szerint a lézeres látásjavítással azok a páciensek élnek döntő többségben, akiknek a távoli látásukkal vannak gondok. A műlencse beültetése ez esetben is több lehetőséget kínál, hiszen nemcsak a távoli, de a közeli dioptria is javítható a beavatkozással.