Megnőtt az onkológia magánrendelések népszerűsége Budapesten

By | 2019. november 11. hétfő
onkológia magánrendelések

Onkológia magánrendelések

A magyar fővárosban egyre keresettebbnek bizonyulnak az onkológia magánrendelések. Milyen szakterületről van szó? Nos, az onkológia a jó- és rosszindulatú daganatok felfedezésével és kezelésével foglalkozik. Mivel sokszor nagyon komplex betegségekről van szó, ez több szakirányt is magába foglal.

Ez azért van, mert a daganatok szinte az összes emberi szervet érinthetik. A szakorvosok nem győzik elégszer elmondani a pácienseknek, hogy a daganatos betegségek egyes fajtái, akárcsak a bőr-, emlőrák, akár önvizsgálattal is felismerhetőek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a szűrővizsgálatokat nem kell komolyan venni.

Ezek is elképesztően fontosak, sőt, kötelezőek. Ezekkel a betegségek még panaszmentes állapotban felismerhetők, és ezáltal gyógyíthatóak legyenek. Milyen vizsgálatok szükségesek az onkológián? Ha a páciens eddig nem tapasztalt kellemetlenségeket figyel meg magán, akár csomót az egyik testrészénél, esetleg vérzést, vagy épp a szisztémás panaszok mutatkoznak meg, mint például az étvágytalanság vagy fogyás, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az orvosi és a laboratóriumi vizsgálat, valamint a diagnosztikus képalkotó eljárások felderítik a kóros eltéréseket. A legpontosabb eredmények a kóros eltérésből történő mintavételt követő hisztológia vagy citológiai vizsgálattal garantáltak. Ezektől egy cseppet sem kell félni, ugyanis a mintavétel fájdalommentes és csak nagyon kevés veszéllyel jár, illetve egyáltalán nem egy komplex és időigényes eljárás.

Ez legtöbbször kórházi bennfekvést nem, csak néhány órás megfigyelést igényel. A mintavétel segítségével a szakorvos meggyőződhet arról, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú. Ha baj van, akkor az orvos mindig ismerteti a daganatos betegségek kezelési lehetőségeit. Először is a kezelés megtervezése történik.

Ekkor a daganat kiterjedtségének meghatározása is szükséges. Ehhez röntgen, ultrahang, CT, MR, esetleg izotópos vizsgálatok állnak rendelkezésre. A pontos diagnózis felállítását követően, a kezelés módja kerül szóba, illetve az érintett szerv, a daganat típusa, az előrehaladottság stádiuma is mind fontos tényezők.