Kiegyensúlyozott konyha színek otthonunkban

By | 2022. március 10. csütörtök
konyha színek

Konyha színek

A konyha minden otthonban központi szerepet tölt be egy család életében. Hiszen itt készül a reggeli, ebéd, vacsora nap, mint nap. Sőt remek délutáni program is lehet, ha a vacsora készítését közösen, a gyerekeket bevonva együtt végzik el. Sokan talán nem is gondolnák azt, hogy a konyha színek kihatással lehetnek akár az étvágyunkra is. Egy olyan konyha, amelyik nyugalmat áraszt magából elérheti, hogy az ott lakók szívesen töltenek el ott több időt. Nem elhanyagolható hatása van a közérzetre. Továbbá a meleg konyha színek előnyös hatással van az étvágy kialakulására. Azonban ahhoz, hogy harmonikus konyhát lehessen létrehozni nagyon sok mindent kell figyelembe venni.

Fontos, hogy a konyha színek ne csak a szobán belül legyenek összhangban, hanem a lakás többi részével is. Figyelembe kell venni a csempe és a konyhabútor árnyalatát is a fal színének kiválasztásakor. Továbbá a konyhai gépek kiválasztásakor is oda kell figyelni az összehangra. Alapszabály, hogy a konyha színek választásakor nem tanácsos 5 színnél többet alkalmazni. Azonban ezeket a színeket nyugodtan lehet kreatívan felhasználni. Néhány kis kiegészítőn vagy fogantyún megjelenhet ugyanaz az árnyalat.

A megfelelő konyha színek kiválasztásához figyelembe kell venni a szoba alapvető tulajdonságait. Abban az esetben, ha kicsi az alapterület, akkor érdemes világos színeket választani, hogy tágítsa a teret. Nagyobb felhasználható területnél nyugodtan lehetnek sötétebbek a falak vagy a konyhabútor. Az is meghatározó elem, hogy mennyi fény jut be a konyhába. Hatalmas ablakon beáramló természetes meleg fény esetében a hidegebb árnyalatú színek tökéletesen kiegyensúlyozzák azt. A konyha színek közül továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a fehér és annak árnyalatai. Könnyen kombinálható más színekkel. Ezt az elegáns, letisztult és modern stílust nagyon sokan kedvelik. Azonban nem kell félni az élénkebb színek használatától sem.

Többek között a zöld különleges árnyalatai kifejezett üdítő érzés lehet a konyhában. Ez a vidám ám egyben megnyugtató szín remekül kiegészítheti a sötétszürke, monokróm konyhabútor egyhangúságát. Ezen felül ezek a konyha színek egyáltalán nem befolyásolják az étvágyat sem. A másik igen közkedvelt fal szín a konyhában a sárga ezernyi árnyalata. Hasonlóak a hatásai a zöldhöz, de a sárga energiával telibb, élénkítő hatása jelentős. Elképesztően jól illik hozzá egy teljesen fehér vagy természetes fa munkalappal ellátott konyhabútor. Előszeretettel használják olyan konyhákban, ahol kevesebb a természetes fény.