Ha szükséges, cserélje a szélvédőt!

By | 2015. május 1. péntek
Nem elhanyagolható a szélvédőcsere

Nem elhanyagolható a szélvédőcsere

Milliós nagyvárosok korát éljük. A Föld lakossága jócskán átlépte a hat milliárdot és ez a rohamos növekedés nem állt meg. Kisebb városokban is tisztán láthatjuk a reggeli és esti kavalkádban kialakuló közlekedési dugókat. Sok esetben nem kizárt, hogy éppen egy baleset hátráltatja a forgalmat. Azt még nevezhetjük szerencsés kimenetelűnek is, amennyiben csak szélvédőcsere szükséges az autónál. A nagy zsúfoltság közepette, sokkal gyakoribbakká váltak a kisebb koccanások, súrlódások illetve a „népszerű” kőfelverődések, főképp a poros-kavicsos földutak mentén.

Sajnos nem minden esetben lehet javítani és ilyenkor szélvédőcsere szükséges. Sőt, ha már meg is van javítva, akkor is különösképpen kell vigyázzunk az elkövetkezendőkben a szélvédőre, mert fokozottan fennáll a sérülések veszélye, elég ha csak a hő-tágulásra (dilatációra), illetve az újabb ütésre gondolunk. A rendőrök és a műszaki szakemberek árgus szemekkel vizsgálják az ilyen hibákat, hogy melyik autónál szükséges a szélvédőcsere.

Be kell vallanunk, hogy joggal teszik, bárhogyan is kapálózunk ellene, hiszen fokozott a balesetek veszélye. Egy sérült szélvédő fokozottan könnyebben sérülhet és ha csak egyszerűen betörik, akkor is veszélyt jelent az autó utasaira. A szélvédőcsere vagy javítás folyamatát érdemes idejében végrehajtani, még mielőtt nagyobb problémába futunk bele. Örvendetes hír azonban, hogy amilyen ütemben fejlődnek a külföldi kapcsolatok, úgy tágul a szélvédők választéka. A különleges sportautók és tulajdonosaik különösen ki vannak téve ennek a problémának, hiszen az esetükben nehezen beszerezhető, illetve ritka szélvédőkről beszélünk.

Ők örülnek ha idejében tudnak rohanni javítani a szélvédőcsere helyett, mert bizony a hasadékok alattomosan terjednek és előbb-utóbb a teljes szélvédőt tönkreteszik, komoly büntetést és bosszúságot helyezve kilátásba. Az utak rémei, a kavicsok továbbra is lesben állnak és várják áldozataikat, jelentős kárt okozva a járműkben. Nem kellemes eset, de örüljünk annak ha megússzunk szélvédőcsere segítségével egy-egy zűrösebb napot.