Ezek a sikeres pályázatírás aranyszabályai

By | 2021. február 28. vasárnap
Forráscentrum

Forráscentrum

Egyre több olyan vállalkozás van Magyarországon, amelyik a pályázati forrás finanszírozási konstrukciót szeretné lehetőségként felhasználni. Azonban a pályázatírás nem olyan egyszerű, sőt, bonyolult folyamat, ezért ajánlott szakemberekhez fordulni ez ügyben. A Forráscentrum szerint rengeteg tényezőre kell figyelnie egy pályázatírónak ahhoz, hogy sikerrel járjon. Nagyon sok mindenhez kell értenie egy profi pályázatírónak.

Egyáltalán nem egyszerű a munkája, nem pusztán bizonyos követelmények szerint kell a pályázatokat megfogalmaznia és egyéb dolga nincs is. Tévedés volna ezt hinni, mert valójában ez a munka egy nagyon komoly, komplex előképzettséget és tapasztalatot igényel. Mindenekelőtt a szakembernek tökéletesen tisztában kell lennie azzal, hogyan alkosson értelmesen koherens szövegeket, de ezen belül azzal is, hogy milyen fogásai, trükkjei, buktatói és technikái vannak a bonyolult, jogi jellegű mondatoknak.

Ugyanis ilyenekkel lehet találkozni a pályázati kiírásokban és anyagokban. Mindezt akár idegen nyelven is tudnia kell a pályázatírónak. Nemcsak a szakirányú végzettséggel rendelkező személyek alkalmasak erre a munkára, de ők mindenképpen jobb helyzetből indulnak, mert nem önerejükből kell összegyűjteniük a szükséges ismereteket. Az írni tudás csupán a kezdet! A szakembernek tisztában kell lennie a vonatkozó jogszabályokkal, a pályázati rendszereket érintő EU-s, országos, regionális szabályozásokkal, azok belső működésével is.

Fel kell ismernie, ha valahol szükség van ezek alkalmazására. Nagy előny lehet a gazdasági, pénzügyi végzettség is a pályázatíráshoz, hiszen a pályázati anyag sikeressége, helyessége a pályázatírón múlik. Ezért nem hátrány, ha minden téren képes felismerni az esetleges hibákat, hiányokat. Ahhoz, hogy az adott szervezet, amelyik megbízta a pályázatírót, megfelelő forrásokhoz juthasson a működéséhez, fejlesztéseihez, a szakembernek rengeteg különböző tényezőre szükséges egyszerre figyelnie. Nagy felelősség van a vállain, mégpedig a pályázatok sikeressége.