Elég jó már a napelem teljesítménye az otthonunk ellátásához?

By | 2019. szeptember 18. szerda
napelem teljesítmény

Napelem teljesítmény

Szép és jó dolog, hogy ma már ki tudjuk aknázni a Nap sugarainak energiáját, a kérdés már csak az, hogy megéri, vagyis jó az ár/érték arány? Azaz megfelelő a hatásfok vagy a napelem teljesítmény tekintetében még nem érett be igazán? Két fő csoportba sorolhatjuk a napenergia táblákat.

Vannak a monokristályos, illetve a polikristályos napelemek. Előbbiek hatásfoka elérheti a 20%-ot, míg utóbbi teljesítménye 17% körül alakul. Számos dologtól függ, hogy milyen az elérhető teljesítmény. Számít a napfény beesési szöge, de pont ennyire jelentős a sugárzás intenzitása is. Tudunk javítani a hatásfokon, ha a napelem táblákat nem fix pozícióban rögzítjük, hanem gondoskodunk arról, hogy mindig a megfelelő irányba álljanak, tehát kövessék a Napot.

Ezzel a megközelítéssel Magyarországon nagyjából 30-40%-os teljesítménynövekedést tudunk realizálni. Szépek ezek a százalékok, de egy átlagembernek nem sokat mondanak. A modern napelem teljesítmény kapcsán beszédesebb, ha szeretnénk átállni a teljes háztartás átállítható napenergiájára.