Egy nap Királydarócon

By | 2021. február 2. kedd
Királydaróc

Királydaróc

Miért érdemes valahová elmenni? Mert olyan embereket, hagyományokat lehet megismerni, ami szélesebb látókörrel ajándékozzák meg az embert. Miért legyen úti cél Királydaróc? Mert itt nem lehet unatkozni! Aki a természet közelségét keresi, az a település erdőjében élvezheti a csendet, vagy a Kraszna folyó partján, ami a település közepén halad át és 2 híd köti össze a kétoldalán élő lakosokat.

Az egyik egy hagyományos, az autóknak, viszont a másik egy lengőhíd, amiből Románia területén csak néhány darab van ilyen nagy méretben és napi rendszeres használatban. Aki a kultúrára éhes, az elidőzhet néhány kellemes óra erejéig a falumúzeum falai között, amit egy Királydarócon szolgálatot teljesítő, de már nyugállományba vonult rendőr alapított.

Azok is megtalálják a számításaikat, akik hitbéli meggyőződésből keresik fel Királydarócot, hiszen itt négy közösség is képviselteti magát: róm. katolikusok, görögkatolikusok, reformátusok és ortodoxok. Néhány innen elszármazott személy kezdeményezésére, nagy sikernek örvendő találkozó jött létre 2019-ben, amire sokan eljöttek sokfelől és a gyermekkorról, az itt eltöltött évekről nosztalgiáztak, örülve egymásnak, végül ünnepi vacsorával és fergeteges mulatsággal zárva az eseményt a rendezvényteremben.

Ebből remélhetőleg hagyomány lesz és minden évben egyre többen fognak eljönni. Azt is meg kell említeni, hogy Királydaróc csatlakozott a Kárpát-medence Darócok csoportjához, határon innen és túl. Minden évben máshol gyűlnek össze, például Szlovákiában, Horvátországban, Magyarországon. 2018-ban pedig Királydaróc adott otthont a Daróc nevű települések képviselőinek.