Az üzemanyag tartályok sokfélék lehetnek

By | 2017. március 8. szerda

Gázolaj tartály

A jelenkor közlekedési eszközeit jellemzően valamilyen üzemanyag hajtja. Ezek közül a legelterjedtebb a gázolaj és a benzin. Elmondható, hogy a gázolaj használata gyakoribb, figyelembe véve a vízi és szárazföldi közlekedést, illetve a légi közlekedést is. Viszont a nagymennyiségű üzemanyagot tárolni is kell. Erre lett kifejlesztve a gázolaj tartály. A magas gyulladási kockázattal rendelkező, illetve különböző kémiai és fizikai hatást kiváltó, természetre káros üzemanyagokat speciális tartályban lehet tárolni. Erre szigorú szabályok és rendelkezések vannak érvényben, nemzetközi szabványok alapján.

Egy gázolaj tartály alapvetően lehet szimpla vagy dupla falú. A szimpla falú típusok alapvetően mobil üzemanyag tartályok, amelyek egyrétegű acéllemezből készülnek és csak földfelszíni tárolást tesznek lehetővé. A dupla falú gázolaj tartály már egy speciálisabb megoldás. Ezek a típusok föld alatt is használhatók, szigorú előírások betartása mellett. A föld feletti tárolás fontos szabálya, hogy a tartály rendelkezzen tartálynyereggel, amelyen stabilan, egyenletesen felfekszik.

Ugyanakkor általában különböző biztonsági eszközökkel is fel van szerelve. Az üzemanyag tárolás egy másik lehetőségét az úgynevezett AdBlue tartály változatok kínálják, amelyek egységes szabályozások alapján lettek kifejlesztve, figyelembe véve számos meghatározott paramétert. Erre azért volt szükség, hogy az AdBlue tartály minden időjárási körülmény között megfelelően működjön. A tartályok HDPE, azaz magas sűrűségű polietilén anyagból készülnek, illetve még inox acélból is találni köztük számos típust. Minden AdBlue tartály el van látva felügyeleti rendszerekkel és egyéb kiegészítőkkel.

A vásárlónak lehetősége van különböző kiegészítőket vásárolni az igényeknek megfelelően. Egy ilyen eszköz kapacitása legfeljebb 30.000 liter. Ez bőven elegendő egy átlagos méretű géppark üzemanyag ellátására. Az AdBlue tartályok az azonnali üzemanyag ellátás miatt rendelkeznek saját kialakított kútoszloppal is, így a járműveket ugyanúgy lehet tankolni, mint egy benzinkúton. Hiszen lényegében ez is egy üzemanyag töltő állomás.