Az önterülő aljzatkiegyenlítővel nehéz bánni

By | 2017. április 25. kedd

Önterülő aljzatkiegyenlítő

Egy építkezés utolsó munkafázisai közé tartozik a hideg és meleg burkolati rendszerek telepítése. A laminált padlók építése, a modern technológiáknak köszönhetően, mára már vállalhatóan házilag is elvégezhető, elvileg.

Ehhez azonban fontos, hogy sima és sík talaj álljon rendelkezésre. Az önterülő aljzatkiegyenlítő ezt hivatott megoldani, hogy aztán kiváló laminált padlót lehessen lerakni. Sokaknak ez a megoldás a munka könnyebb részét jelenti, holott a valóság ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Az önterülő aljzatkiegyenlítő nevéből fakadóan olyan folyékony anyagot takar, ami kiöntve a célterületre, önállóan szétterül és egyenletes, sík területet képez. Azonban ez csak elméletben igaz.

Nem lehet csak a fizikára hagyatkozni, szükség van emberi beavatkozásra is, a tökéletes alap elérése érdekében. Igenis rá kell segíteni az elterítésre, ezért hosszú lehúzó léc és vízmérték használata javasolt. Miután az önterülő aljzatkiegyenlítő ki lett öntve, kézzel kell teríteni a folyékony anyagot úgy, hogy közben vízmérték segítségével ellenőrizzük és a szintkülönbség ne legyen több 2-3 mm-nél.