Az Európai Unió kimagasló célja a városfejlesztés

By | 2014. május 26. hétfő
Fontos a városfejlesztés az Unió számára

Fontos a városfejlesztés az Unió számára

Mivel az európai lakosság igen jelentős része él városi környezetben, ezért az Európai Unió kimagasló céljául tűzte ki a városfejlesztést, ami a gazdaságra, a társadalomra és persze a környezetre is jelentős mértékben kiterjed. Az Unió egy fenntartható fejlődést remél a céljai megvalósítását követően, ami jelentősen növelheti Európa versenyképességét. Mindemellett persze hozzájárul ahhoz is, hogy elősegítse, megőrizhesse és növelhesse az európai országokban élő állampolgárok életminőségét, életszínvonalát a jövőt tekintve.

Itt kiemelkedő figyelmet fordítanak azokra a földrajzi területekre, ahol igen magas szegénység és nincstelenség uralkodik, mellette a diszkrimináció mértéke is igen magas. Ennek kezelése érdekében az Unió egy beruházási prioritást dolgozott ki, aminek a keretében igencsak fontos jelentőséget képvisel elsősorban a széndioxid kibocsájtás mértéke, illetve, hogy ezt a mértéket a minimális szintre tudják csökkenteni. Szintén hatalmas jelentőségű a korábban ipari célra felhasznált területek regenerálása, átalakítása, a levegőszennyezés mértékének a csökkentése és egy fenntartható, könnyed városi közlekedés kialakítása.

Az Unió a tagállamokat arra ösztönzi, hogy eleget tegyenek ezeknek a célkitűzéseknek és prioritásoknak, felhasználva a pénzügyi eszközök lehetőségét is. Ennek köszönhetően, végre megoldhatóvá válnak az olyan társadalmi, gazdasági, demográfiai és éghajlati problémák is, amelyek az eddigiek során nagymértékben sújtották Európa egyes visszamaradott városrészeit.