Az árnyékliliom kevés karbantartási igénnyel

By | 2023. február 21. kedd

A Hosta növények évelő kedvencek a kertészek körében. Az árnyékliliom buja lombozata és könnyű gondozása miatt ideális lehet egy kevés karbantartást igénylő kertben. Az árnyékliliom 1700-as években érkezett Európába és ma több mint 2500 fajtája van.

A levélforma, méret és szerkezet olyan változatos, hogy egy egész udvart lehetne fordítani csak ennek a termesztésére. Noha a gondozása egyszerűnek tekinthető, segít, ha egy kicsit ismerjük a termesztésüket, hogy a növények elérjék teljes potenciáljukat. Bár ezeket árnyékkedvelőként hirdetik, fényigényük igen eltérő. Ezek árnyékban történő sikeres termesztése a színüktől függ. A levelek lehetnek zöldek, de vannak kék, illetve lágy krémes, fehér árnyalatúak is. Érdemes tudni, hogy minél világosabb a lombozat, annál erősebb a napfény.

A mélyebb, sötétebb lombozat mérsékelt árnyalatban tartja meg legjobban színét. A tarka árnyékliliomnak több napfényre van szüksége, hogy megőrizze a fehér és arany csíkokat. Mindegyiknek szüksége van némi árnyékra, de jól bírják az erős közvetlen napfényt.