Akvárium LED világítás alacsony energiafogyasztással

By | 2023. február 5. vasárnap

Ma már nehéz elhinni, de 30-40 évvel ezelőtt hazánkban senki sem hallott a speciális vízbe helyezhető világításról. Az akvaristák azt használták, ami éppen kéznél volt, azaz hagyományos izzókat. A fénycsövek a ritkaságok közé tartoztak. Akkoriban nem lehetett fényszínt választani, és a világítást kizárólag a teljesítmény alapján választották ki.

Mérföldkövet jelentett az akvárium LED világítás, ahol a fény spektrumát a növények növekedéséhez és fejlődéséhez igazították. Az víztartály minden zugának megvilágításához elegendő hosszúságú fényforrás tartósan megváltoztatta a víz alatti világ érzékelését. Az akvárium LED világítás jó eredményeket ért el, különösen a növények növekedése és a hatékony fotoszintézis tekintetében.

Ezekkel együtt megjelent az igényes fajok tenyésztésének lehetősége, ami az akváriumokat dekoratívabbá teszi. A modern akvárium LED világítás konzolokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy a fedél alá, a hagyományos társaiknak szánt helyre szereljék be ezeket, így nincs szükség a fedél cseréjére vagy frissítésére.

Csendesen működik az akvárium levegőpumpa

Az első membrán szivattyúk működése közben halk zümmögés hallatszott. A modern akvárium levegőpumpa esetében hiányzik ez a hatás. Ez a csendes tartozék gondosan szigetelt, és a nevében gyakran megtalálható az angol silent szó is, ami csendest jelent. Magának az eszköznek a megvásárlása lehetővé teszi a készülék tetszőleges konfigurálását.

De mire való az akvárium levegőpumpa? Célja, hogy az akváriumon kívülről, a fedél alól közvetlenül a vízbe pumpálja a levegőt. Ezzel elérjük a vízkörforgást, illetve a gázcserét a vízi környezet és a légköri levegő között. Vagyis életadó oxigénnel dúsítjuk a vizet. A légbuborékok feloldódnak a vízben és szétpukkannak, szétoszlatva a vízfelszínen lévő baktérium réteget.

Ily módon helyettesíti vagy segíti a felületi szűrőt. A levegő mozgása a vízben a különböző rétegek keveredését okozza, ami a hőmérséklet kiegyenlítődéséhez és a növényi tápanyagok alapos eloszlásához vezet. Az akvárium levegőpumpa nem kell folyamatosan működjön, szükség esetén kézzel vagy vezérlőberendezéssel is aktiválható.