A webáruház nyitás jogi feltételei 2022-ben

By | 2022. október 7. péntek
webáruház indítás jogi feltételei

Webáruház indítás jogi feltételei

A webshop nyitás különösen elterjedt Magyarországon az utóbbi időben, még a kereskedelmi tapasztalattal nem rendelkezők is nyitnak online boltot. A vásárlók szempontjából is nagyon jó tendencia ez, hiszen a termékek beszerzésének és különféle hasznos szolgáltatások megtalálásának módja az interneten keresztül a legkényelmesebb. Mindenképp tisztában kell lenned a webáruház indítás jogi feltételeivel. Itt vannak általános szerződési feltételek, amelyeket mindenképpen be kell tartanod, ellenkező esetben büntetésekre számíthatsz.

A webáruházaknak a vásárlók felé tájékoztatási kötelezettségük van. Ez jellemzően a vállalkozás részletes adataira, a forgalmazott termékkörre, a megrendelés menetére és lépéseire, a fizetési lehetőségekre, a szállítási díjakra és feltételekre, határidejére vonatkozik. De idetartoznak még a panaszkezeléssel és az elállási joggal kapcsolatos tudnivalók, valamint a garanciális feltételek, a szavatosság és jótállás. Az említett adatokat egy Általános Szerződési Feltételek elnevezésű dokumentumban (ÁSZF) kell az induló webáruháznak megjelenítenie.

A dokumentum elektronikus formában letölthető kell legyen. A webáruház felületén elérhetővé kell tenni a részletes adatkezelési tájékoztatót is, ami figyelembe veszi a 2018-ban bevezetésre került GDPR irányelveit. Tulajdonképpen ez a dokumentum a vásárló által megadott személyes és személyéhez köthető adatok adatkezelő és adatfeldolgozó általi kezelését szabályozza.

Még az online üzlet nyitása előtt érdemes szakemberrel elkészíttetni a fogyasztóvédelmi dokumentumokat, aki elérhetővé teszi azokat a webáruháznak és folyamatosan karbantartja az új szabályozásoknak megfelelően. De ezek mellett, kötelező betartani a webáruház indítás vállalkozási és technikai feltételeit is. Ha megbízható helyről szeretnél tájékozódni a webáruház nyitás minden feltételéről, akkor célszerű felkeresned a viltor.hu weboldalt, ahol minden szükséges információt megtalálsz ezzel kapcsolatban. Ugyancsak ezen az oldalon veheted fel a kapcsolatot, ha webáruház bérlése érdekel.