A konyhakések élezése: útmutató kezdőknek

By | 2021. szeptember 12. vasárnap
konyhakés

Konyhakés

Kevés bosszantóbb dolog létezik a konyhában, mint az életlen kés. Nem csak lassan lehet haladni vele, hanem egyenesen balesetveszélyes is. Az életlen eszköz leugrik a felületekről, és akár saját ujjunk is áldozatát válhat. Egy óvatlan mozdulat elég ahhoz, hogy megsértsük a bőrt, vagy mélyebben belevágjunk abba. A szaküzletekben és webáruházakban a profi gépek és a kézi késélezők széles választékával találkozhatunk. Míg a speciális gépek maximum a vendéglátásban tesznek jó szolgálatot, addig a hagyományos fenőkő elegendőnek bizonyul a háztartásokban.

Mindig elegendő figyelmet kell szánni egy konyhakés élezésére. Nem elég tehát beszerezni a szükséges eszközt, annak használatát is érdemes elsajátítani. Bár a mozdulatot már gyakran láthattuk főzős videókban, de amikor ténylegesen a laikus kezébe kerül, akkor hirtelen nem is tudja, miként fogjon hozzá a késélezéshez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyes kézmozdulat legalább olyan fontos, mint a megfelelő szög tartása.

A késélezéshez alkalmas eszköz ma már többféle szemcsemérettel elérhető, sőt, olyan darabokra is szert tehetünk, melyek szilikon talppal rendelkeznek, megelőzve ezzel a baleseteket. A talpak biztosítják, hogy ne csússzon el az eszköz a használat közben. Kevesen tudják, hogy a fenőkövet az élezés előtt érdemes körülbelül 10 percre beáztatni. Ennek két célja is van. Ilyen módon kevésbé kopik a fenőkő, és az élezés is nagyobb hatékonysággal végezhető.

S hogy milyen szögben célszerű tartani az eszközt? A kés méretétől függően körülbelül 15 és 30 fok között az ideális a szög. Ha azt szeretnénk, hogy a fenőkő egyenletesen kopjon, akkor a késélezés során annak teljes felületét érdemes használni, persze a biztonságos zónán belül. Alapvetően fontos, hogy késélezéskor törekedjünk a biztonságra. Kerüljük a zavaró tényezőket, a gyerkőc vagy a házi kedvenc ne ilyenkor szaladgáljon körülöttünk.

A feladat befejezését követően öblítsük le az eszközt, majd száradás után kerülhet az a helyére. A háztartásokban kifejezetten jó szolgálatot tesz egy megbízható késélező, melyet laikusként is egyszerűen használhatunk. Végleg lejártak azok az idők, amikor a késélezéssel foglalkozót vártuk, hiszen ma már korszerű és biztonságosan használható fenőkövek érhetőek el házilagos használatra is.